Reparatie aparat de taiere cu plasma – CUT-50

Aparat Cut50

Am cumparat din targul de masini un aparat de taiere metale cu plasma, model CUT50, no name, chinezesc. Vanzatorul sustinea ca este functional si ca il pot proba cu o lita intre borne, care se va topi cand apas butonul de pe torta. Am considerat ca testul nu demonstreaza ca aparatul este functional, asa ca am decis sa-l probez acasa si sa obtin un pret cat mai bun pentru a nu regreta achizitia in cazul in care este distrus.

Am demontat carcasa aparatului.

Daca nu aveti cunostinte de baza despre electricitate si electronica nu va aventurati!

Nu demontati aparatul in timp ce este in priza! Pericol de electrocutare!

Atentie! In componenta acestui aparat intra condensatori de voltaj inalt(400 – 2000 V)!

Lasati aparatul mai mult timp scos din priza sa se descarce condensatorii !

Dupa o inspectie rapida am observat probleme la placa inferioara, in zona de generare a arcului de pornire. Pentru generarea arcului de pornire de inalta frecventa(HF Start) sunt folosite doua puncte de reglare a distantei pe care trebuie sa o sara arcul electric(creste voltajul pana arcul reuseste sa sara – o distanta mai mare intre puncte inseamna un voltaj mai mare, pana la o distanta la care arcul nu mai reuseste saritura).

Am gasit aceste puncte scurtcircuitate cu o bucata de conductor litat pe care l-am indepartat. Probabil ca cel care a incercat sa repare aparatul a crezut ca acolo trebuia sa fie o siguranta. 🙂

Placa inferioara Cut50            Puncte reglare salt arc

inductor si rezistenta arsa                        Reconstructie inductor ars

Inspectand zona punctelor am descoperit o rezistenta de 1KOhm 5W cu izolatia arsa si un inductor intrerupt care la apasarea butonului de pornire de pe torta aruncau scantei pe transformatorul din apropiere. Am inlocuit rezistenta cu una ceramica, izolandu-i terminalul cu tub termocontractabil. Nu am gasit un inlocuitor pentru inductor asa ca am hotarat sa refolosesc ferita de 10x6x5 mm si sa il reconstruiesc. Am numarat 9 spire pe inductorul ars si am masurat grosimea conductorului de cupru. Dupa cateva minute de cautare am constatat ca este acelasi diametru cu cel al firelor din cablul de retea si m-am putut apuca de bobinat.

Dupa reconstructia inductorului, folosind testerul de componente, am obtinut valoarea de 0,34 mH(utila pentru reparatii viitoare, in special din cauza ca nu se gaseste lista de componente pentru acest model). Acest tip de inductor este folosit pe scara larga la aparate chinezesti cu functie HF start(TIG, Plasma) si de multe ori nu este izolat corespunzator. Pentru evitarea unei defectari viitoare am decis sa il izolez folosind tub termocontractabil. Am reinstalat inductorul si am montat placa in carcasa, avand grija ca toate mufele sa fie montate ca inainte (la demontare le-am marcat pentru a nu le incurca).

Inductor reconstruit            Inductor reinstalat

 

Acum, momentul adevarului! Si.. Nu merge. Nicio problema, poate am uitat ceva. Aha! Distanta prea mare intre puncte si arcul nu reuseste sa faca saltul.

Am descarcat condensatorul folosind surubelnita sa fac scurt intre puncte(etapa foarte importanta – atentie!) si am apropiat putin punctele. Am pornit aparatul, am apasat butonul de pe torta si..

It’s alive! M-am bucurat de o scanteie puternica si mirosul de ozon. B-)

Lasă un răspuns